Dryp, dryp, dryp…

Dryp, dryp, dryp tre små håndfulde vand lander langsomt på det lille barns hoved. Et skævt smil eller et, i dyb undren, løftet øjenbryn dukker op på det fine ansigt. Familien er samlet omkring den tons tunge døbefont, der i generation efter generation har stået lige dér og mindet os om at ingen af os kan bære os selv. Vi står på skuldrene af hinanden! Flere på de benhårde bænke har blanke øjne og mor må med den ene hånd hurtigt tørre en begyndende tåre væk fra øjenkrogen. Det er betydningsfuldt. Det er glædeligt og det er gravalvorligt.

Dryp, dryp, dryp tre håndfulde vand lander langsomt på den kommende konfirmands voksbesatte og velfriserede hår. Han er tydeligt nervøs, da han bøjer sine ben og knæler på den lille skammel. Nærmest automatisk falder hans hoved ind over døbefonten og vandet forsøger ihærdigt at hænge fast. Præsten tørrer de sidste stædige dråber med en fin serviet. En serviet indeholdende hundredevis af masker med mening og tanker, sirligt sat sammen af skønne skødstrupkvinder. Dåben og detaljerne vidner om, at vi hænger sammen. Vi er forbundet. Ingen er alene. Da han igen står udstrakt stråler stoltheden ud af hele hans krop. Kammeraterne i kirken smiler. De siger det ikke højt, men de tænker: ”Godt gået!”

Dryp, dryp, dryp tre håndfulde vand lander langsomt og bliver nærmest væk i det kraftige kulsorte hår. Kirken er byttet ud med et besøgslokale i et fængsel. Dåbsfadet. To stearinlys. En præst i ornat, vidner om, at i dag er ikke en almindelig dag i besøgslokalet. Han er i gang med at afsone en lang dom og når det er gjort skal han udvises til et land, hvor det er farligt at være Kristen. Præsten har flere gange spurgt ham om han da ikke kan nøjes med at være Kristen i sit hjerte? Han vil ikke nøjes! Han vil døbes! Hans forældre og søskende sidder på den meget lidt magelige madras bag dem. Deres ansigter er som sten. Hans mor græder - det er ikke af glæde. Hun er dybt berørt af hele situationen. Hendes dreng! I fængsel og nu også ind i en, for hende, fremmed religion og kultur. Han er stålfast. Det er dét her han vil og har villet længe. Det er dét her han har brug for.

Dryp, dryp, dryp tre håndfulde vand lander langsomt på hovedet af det alt for tidligt fødte barn. Det hele er gået så stærkt. Pludselig var hun her. Så spinkel og lille og ikke nødvendigvis stærk nok til at kunne leve. ”Vil I have hende døbt?” blev de spurgt. Uden ord kiggede de hinanden i øjnene og nikkede nøjsomt. Inden længe stod præsten på fødestuen. Det hele var gået så hurtigt, men nu var det som om at tiden stod stille. Et navn. Noget vand. Et håb. Ingen vidste hvad de næste timer ville bringe, men fornemmelsen af, at alt ikke kun lå i menneskehænder var god, selvom ”god” var elendigt i hele det her helvede. Og så havde deres datter fået navn. Emma. For altid ville hun være deres Emma. Levende eller død.

Dryp, dryp, drop-in. Drop-in-dåb. Lige først havde selve navnet fået ham til at tænke på fastfood og quickfix. Havde vores samfund ikke rigeligt af den slags? Men som dagene gik og ordene bogstav for bogstav landede lunt i sindet, oplevede han det egentlig bare som den åbne invitation han så længe havde manglet. Han var ikke blevet døbt som spæd, men som årene og livet langsomt overmandende ham, havde han virkelig lyst til at blive døbt. Alt for længe havde han stået der og luret ind i troens og kirkens univers uden at turde tage det sidste skridt. Drop-in-dåb det var i bund grund en åben invitation. Og nu stod han her ved døbefonten. Det var på en gang alvorligt og festligt. Fyldestgørende og legende let. Ingen fastfood. Intet Quickfix.  Den nødvendige dokumentation hos kordegnen. En fortrolig samtale med præsten. Og så dryp, dryp, dryp. Tre håndfulde vand og gode ord til at leve et helt liv på.

Sognepræst Anita Fabricius

DROP-IN DÅB

En åben invitation!

Går du med tanker om at blive døbt?

Så kontakt din præst og få en snak om under hvilken form og på hvilket tidspunkt, der kunne passe dig.

Eller mød op (medbringende billede-id) til Drop-in-dåb i Skelager Kirke fredag den 10. maj kl. 16.00-20.00 eller her i Skødstrup Kirke torsdag den 13. juni kl. 16.00-20.00